Jałowiec Owoc - 1Kg
Owoce jałowca zwane są także szyszko-jagodą wielkości groszku. To one stanowią przyprawę o korzennym ,lekko gorzko-słodkim smaku i żywicznym zapachu. Owoce jałowca służą głównie do przyprawiania dziczyzny (zająca, królika ,sarniny),pasztetów ,sosów i marynat czy bejcy, którą sporządza się właśnie do dziczyzny ale także i ryb. Dzięki bejcowaniu mięso staje się 'pulchne' i szybciej mięknie.
Nasza polityka prywatności
Nasza Polityka prywatności wyjaśnia nasze zasady dotyczące gromadzenia, przetwarzania i przechowywania Twoich informacji. Niniejsza polityka szczegółowo wyjaśnia, w jaki sposób wykorzystujemy pliki cookie, a także jakie masz opcje, aby je kontrolować.
-
1 Czym są pliki cookie?
Pliki cookie to małe fragmenty danych, przechowywane w plikach tekstowych, które są przechowywane na Twoim komputerze lub innym urządzeniu, gdy strony internetowe są ładowane w przeglądarce. Są szeroko stosowane do „zapamiętywania” Ciebie i Twoich preferencji, zarówno podczas pojedynczej wizyty, jak i podczas wielokrotnych wizyt powtarzanych
-
2 Jak używamy plików cookie
Używamy plików cookie w różnych celach. Niektóre pliki cookie są niezbędne ze względów technicznych; niektóre umożliwiają spersonalizowane doświadczenie zarówno dla odwiedzających, jak i zarejestrowanych użytkowników; a niektóre pozwalają na wyświetlanie reklam z wybranych sieci stron trzecich.
-
3 Kontrolowanie plików cookie
Odwiedzający mogą chcieć ograniczyć użycie plików cookie lub całkowicie uniemożliwić ich ustawienie. Jeśli wyłączysz pliki cookie, pamiętaj, że niektóre funkcje naszej usługi mogą nie działać poprawnie
-
4 Informacje, które zbieramy
Gromadzimy Twoje dane wyłącznie wtedy, gdy mamy ku temu powód – na przykład w celu świadczenia naszych usług, komunikowania się z Tobą lub ulepszania naszych usług.
Jesteśmy zobowiązani do utrzymania zaufania i pewności odwiedzających naszą stronę internetową. Nie zbieramy, nie sprzedajemy, nie wynajmujemy ani nie wymieniamy list e-mail ani żadnych danych z innymi firmami i przedsiębiorstwami. Zapoznaj się z naszą stroną Polityki prywatności, aby przeczytać szczegółowe informacje o tym, kiedy i dlaczego zbieramy Twoje dane osobowe, jak je wykorzystujemy, w jakich ograniczonych warunkach możemy je ujawniać innym osobom oraz jak je zabezpieczamy.
Możemy od czasu do czasu zmieniać Politykę plików cookie i prywatności. Niniejsza polityka obowiązuje od 24 maja 2018 r.
Owoce jałowca zwane są także szyszko-jagodą wielkości groszku. To one stanowią przyprawę o korzennym ,lekko gorzko-słodkim smaku i żywicznym zapachu. Owoce jałowca służą głównie do przyprawiania dziczyzny (zająca, królika ,sarniny),pasztetów ,sosów i marynat czy bejcy, którą sporządza się właśnie do dziczyzny ale także i ryb. Dzięki bejcowaniu mięso staje się 'pulchne' i szybciej mięknie.
Owoce jałowca dobrze komponują się z ziołami takimi jak tymianek ,rozmaryn i majeranek oraz z ostrymi warzywami typu cebula i czosnek. Przyprawa ta jest powszechnie używana w przemyśle wędliniarskim. To dzięki niej kiełbasy myśliwskie nabierają korzennego smaku i przyjemnego aromatu. Jałowiec idealnie podkreśla smak bigosu staropolskiego i kapusty kiszonej. Jałowiec można stosować w dolegliwościach związanych z nadczynnością tarczycy, cukrzycą czy artretyzmem. Głównie przyrządza się z niego nalewki, syropy, napary czy wino i piwo.