

Mąka gryczana jest wytwarzana z ziaren gryki poprzez ich zmielenie. Charakteryzuje się szarobrązową barwą, dzięki czemu nadaje produktom z niej otrzymywanych ciemniejszy kolor. Smak mąki gryczanej jest charakterystyczny i przypomina smak kaszy gryczanej. Mąka gryczana znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym - do wypieków chleba, wyrobu makaronów, produkcji ciast, jako samodzielny składnik lub w połączeniu z mąką pszenną.
Nasza Polityka prywatności wyjaśnia nasze zasady dotyczące gromadzenia, przetwarzania i przechowywania Twoich informacji. Niniejsza polityka szczegółowo wyjaśnia, w jaki sposób wykorzystujemy pliki cookie, a także jakie masz opcje, aby je kontrolować.
Pliki cookie to małe fragmenty danych, przechowywane w plikach tekstowych, które są przechowywane na Twoim komputerze lub innym urządzeniu, gdy strony internetowe są ładowane w przeglądarce. Są szeroko stosowane do „zapamiętywania” Ciebie i Twoich preferencji, zarówno podczas pojedynczej wizyty, jak i podczas wielokrotnych wizyt powtarzanych
Używamy plików cookie w różnych celach. Niektóre pliki cookie są niezbędne ze względów technicznych; niektóre umożliwiają spersonalizowane doświadczenie zarówno dla odwiedzających, jak i zarejestrowanych użytkowników; a niektóre pozwalają na wyświetlanie reklam z wybranych sieci stron trzecich.
Odwiedzający mogą chcieć ograniczyć użycie plików cookie lub całkowicie uniemożliwić ich ustawienie. Jeśli wyłączysz pliki cookie, pamiętaj, że niektóre funkcje naszej usługi mogą nie działać poprawnie
Gromadzimy Twoje dane wyłącznie wtedy, gdy mamy ku temu powód – na przykład w celu świadczenia naszych usług, komunikowania się z Tobą lub ulepszania naszych usług.
Jesteśmy zobowiązani do utrzymania zaufania i pewności odwiedzających naszą stronę internetową. Nie zbieramy, nie sprzedajemy, nie wynajmujemy ani nie wymieniamy list e-mail ani żadnych danych z innymi firmami i przedsiębiorstwami. Zapoznaj się z naszą stroną Polityki prywatności, aby przeczytać szczegółowe informacje o tym, kiedy i dlaczego zbieramy Twoje dane osobowe, jak je wykorzystujemy, w jakich ograniczonych warunkach możemy je ujawniać innym osobom oraz jak je zabezpieczamy.
Możemy od czasu do czasu zmieniać Politykę plików cookie i prywatności. Niniejsza polityka obowiązuje od 24 maja 2018 r.
Mąka gryczana jest wytwarzana z ziaren gryki poprzez ich zmielenie. Charakteryzuje się szarobrązową barwą, dzięki czemu nadaje produktom z niej otrzymywanych ciemniejszy kolor. Smak mąki gryczanej jest charakterystyczny i przypomina smak kaszy gryczanej. Mąka gryczana znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym - do wypieków chleba, wyrobu makaronów, produkcji ciast, jako samodzielny składnik lub w połączeniu z mąką pszenną.
Mąka gryczana wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Korzystnie wpływa na układ krążenia – dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Produkty z mąki gryczanej zlecane są w profilaktyce miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, otyłości. Rozpuszczalny błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu, chroni serce i obniża poposiłkową glikemię.
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: |
100 g |
Wartość energetyczna |
360 kJ/ 1527 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
2,71 g 0 g |
Węglowodany: - cukry |
70,7 g 0 g |
Błonnik |
3,22 g |
Białko |
11,7 g |
Sól |
0,001 g |