Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Nowy produkt
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Mąka gryczana jest wytwarzana z ziaren gryki poprzez ich zmielenie. Charakteryzuje się szarobrązową barwą, dzięki czemu nadaje produktom z niej otrzymywanych ciemniejszy kolor. Smak mąki gryczanej jest charakterystyczny i przypomina smak kaszy gryczanej. Mąka gryczana znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym - do wypieków chleba, wyrobu makaronów, produkcji ciast, jako samodzielny składnik lub w połączeniu z mąką pszenną.
Mąka gryczana wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Korzystnie wpływa na układ krążenia – dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Produkty z mąki gryczanej zlecane są w profilaktyce miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, otyłości. Rozpuszczalny błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu, chroni serce i obniża poposiłkową glikemię.
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: |
100 g |
Wartość energetyczna |
360 kJ/ 1527 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
2,71 g 0 g |
Węglowodany: - cukry |
70,7 g 0 g |
Błonnik |
3,22 g |
Białko |
11,7 g |
Sól |
0,001 g |
Mieszanka do wypieku chleba żytniego ze skiełkowanym ziarnem żyta na naturalnym zakwasie 630g
Mieszanka do wypieku bagietki francuskiej na zakwasie 540g