Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Nowy produkt
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Pieprz biały ziarno - 1 kg - Pieprz biały to krzew pnący uprawiany m.in. w Indiach, Wietnamie czy na Filipinach. Uzyskuje się go z całkowicie dojrzałych owoców, z których usuwa się łupinę. Pieprz biały jest delikatniejszy w smaku niż pieprz czarny. Ziarna pieprzu dodaje się do zup, bulionów i marynat. Zmielony pieprz ma szersze zastosowanie. Używa się go do przyprawiania wszelkiego rodzaju dań, m.in.: zup, bulionów, sosów, wędlin, mięs, surówek, sałatek, warzyw, jaj.
Pieprz biały uznawany jest za najostrzejszy, zielony zaś za najdelikatniejszy. Czarny i czerwony są najbardziej aromatyczne. W każdej kuchni przyda się młynek, ponieważ świeżo zmielony pieprz jest najlepszy i ma najwięcej aromatu. Pieprz kupowany w torebkach jest zwietrzały, nie smakuje i nie pachnie tak jak powinien pachnieć i smakować prawdziwy pieprz.
Pieprz, obok soli, jest jedną z najczęściej używanych przypraw w polskiej kuchni. Bez niego wiele dań straciłoby swój niezwykły smak i charakter. Przyprawa ta ma także właściwości lecznicze, więc nie żałujmy go w naszej kuchni. Najbardziej popularny jest pieprz zmielony. Jednak jeśli decydujemy się na użycie ziaren, najlepiej dodać je na początku gotowania. Kolorowe ziarna także bardzo efektownie się prezentują.
Mieszanka do wypieku chleba żytniego ze skiełkowanym ziarnem żyta na naturalnym zakwasie 630g
Mieszanka do wypieku bagietki francuskiej na zakwasie 540g