Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Nowy produkt
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Owoce jałowca zwane są także szyszko-jagodą wielkości groszku. To one stanowią przyprawę o korzennym ,lekko gorzko-słodkim smaku i żywicznym zapachu. Owoce jałowca służą głównie do przyprawiania dziczyzny (zająca, królika ,sarniny),pasztetów ,sosów i marynat czy bejcy, którą sporządza się właśnie do dziczyzny ale także i ryb. Dzięki bejcowaniu mięso staje się 'pulchne' i szybciej mięknie.
Owoce jałowca dobrze komponują się z ziołami takimi jak tymianek ,rozmaryn i majeranek oraz z ostrymi warzywami typu cebula i czosnek. Przyprawa ta jest powszechnie używana w przemyśle wędliniarskim. To dzięki niej kiełbasy myśliwskie nabierają korzennego smaku i przyjemnego aromatu. Jałowiec idealnie podkreśla smak bigosu staropolskiego i kapusty kiszonej. Jałowiec można stosować w dolegliwościach związanych z nadczynnością tarczycy, cukrzycą czy artretyzmem. Głównie przyrządza się z niego nalewki, syropy, napary czy wino i piwo.
Mieszanka do wypieku chleba żytniego ze skiełkowanym ziarnem żyta na naturalnym zakwasie 630g
Mieszanka do wypieku bagietki francuskiej na zakwasie 540g