Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Owies uważany jest za jedno z najzdrowszych zbóż. Zwiększa odporność, wspomaga odchudzanie, a także pielęgnuje skórę.
W naszych magazynach żywności warto mieć owies gdyż w prosty sposób możemy z niego przygotować płatki owsiane bądź owsiankę .
Ziarno nadaje się do dłuższego przechowywania w naszych spiżarniach.
Owies również jest wykorzystywany w gospodarstwach rolnych jako podstawowe zboże w paszach dla zwierząt hodowlanych takich jak konie, kozy czy króliki.
Owies posiada wiele cennych wartości odżywczych. Jest źródłem błonnika, wartościowych tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz związków i minerałów takich jak: wapń, miedź, sód, potas, magnez oraz luteina.
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 156 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 389 kcal | 607 kcal |
Białko | 16,89 g | 26,3 g |
Węglowodany | 66,3 g | 103 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 10,60 g | 16,54 g |
Tłuszcz | 6,90 g | 10,76 g |
Tłuszcze nasycone | 1,22 g | 1,90 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 2,18 g | 3,40 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,54 g | 3,96 g |
-Zapobiega cukrzycy – cukry złożone (fruktany), które posiada owies wyrównują poziom insuliny i glukozy we krwi. Zawarty w nim rozpuszczalny błonnik zapobiega szybkim wzrostom poziomu glukozy w organizmie i obniża indeks glikemiczny spożywanych posiłków.
-Zmniejsza stres – zawarte w zbożu witaminy z grupy B, wraz z magnezem, żelazem i potasem łagodzą stres oraz ułatwiają zasypianie i spokojny sen.
-Ma działanie przeciwnowotworowe – owies dzięki zawartym fitoestrogenom może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka.
-Wspomaga odchudzanie – owies posiada duże ilości węglowodanów złożonych. Poprzez wolne wchłanianie zapewniają one uczucie sytości na długi czas.
-Poprawia pracę wątroby – zawarte w owsie aminokwasy usprawniają pracę wątroby.