Żyto w Worku 25 kg

Nowy produkt

Żyto w Worku 25kg

Więcej szczegółów

35,00 zł brutto

Opis produktu Żyto w Worku 25 kg

Użycie produktu - domowe sposoby mielenia zboża

Do zmielenia zboża na mąkę można użyć młynka do zboża, elektrycznego albo ręcznego. Preppers zmieli ziarno na mąkę nawet bez sprzętu, używając tylko płaskich kamieni
Mielenie zboża w domu na bieżąco jest lepszym sposobem niż magazynowanie mąki. Świeżo mielona mąka jest pełna składników odżywczych i pozbawiona środków przeciw zbrylaniu mąki

Mielenie zboża w domu pozwala samodzielnie produkować nie tylko mąkę, ale i inne produkty zbożowe jak owsianka

Żyto - dodatkowe informacje i ciekawostki

Obecnie żyto uprawia się głównie w Europie. Na półkach sklepowych możemy znaleźć liczne wyroby z tego zboża: pieczywo, słodycze, otręby, płatki, a nawet alkohol. Dobrej jakości żywność żytnia jest źródłem cennego błonnika, witamin i minerałów.
Dzięki temu, że żyto ma stosunkowo niskie wymagania glebowe i wodne, zajmuje w naszym kraju znaczny areał uprawy. Sama forma ozima występuje na powierzchni ok. 1,5 mln ha. Ziarna żyta najlepiej siać w temp. 10-13 stopni C na umiarkowanie kwaśnych glebach i regularnie je nawozić, jeśli są ubogie w składniki pokarmowe.
Roślina ta znosi temperatury nawet do – 30 stopni C, więc straty w wyniku przemarznięcia w przypadku srogiej zimy są niewielkie.
Co ciekawe, roślinę tę zaczęto uprawiać o wiele później niż pszenicę lub jęczmień. Początkowo uważano ją za chwast, który rozprzestrzeniał się również w Europie, wypierając powoli uprawiane ówcześnie zboża

Opinie o produkcie (0)

Klienci którzy oglądali ten produkt, kupili również

Dziki poleca

Ostatnio oglądane

  • brak produktów w tym momencie