Migdały 0,5 kg Zobacz większe

Migdały 0,5 kg

Nowy produkt

18,73 zł brutto

Więcej informacji

Migdał opakowani 500g

MIGDAŁY KALIFORNIJSKIE CAŁE DUŻE 1KG (pyszne, świeże)  - XXL -

   Migdały Mr.Preppers  stanowią pyszną, zdrową i pożywną przekąskę, są bardzo smaczne, delikatne i chrupiące o wyrazistym smaku orzecha.Mogą nam długo poleżeć w odpowiednich warunkach.

   Znakomicie nadają się jako dodatek/składnik do śniadań - świetnie smakują w połączeniu z musli czy płatkami, zalane mlekiem lub wodą. Są też wykorzystywane do produkcji ciast lub tortowi i wszelkich wypieków. Stosowane są do dekorowania deserów np. tortów, ciast, ciastek. Doskonale smakują w połączeniu z kurczakiem lub sałatkach warzywnych. Z migdałów można samodzielnie przyrządzić mleczko migdałowe np. dla niemowląt lub zmielić na mączkę jako dodatek do kleików i ciast.

Stanowią doskonałą przekąskę, gdy dopadnie nas głód!

   Migdały nazywane są „królami wszystkich orzechów”, ponieważ należą do najzdrowszych produktów żywnościowych świata - są naturalnym źródłem magnezu, cynku, żelaza, fosforu. Ponadto są bogate w jednonasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i B2, mangan, magnez, miedź, błonnik oraz białko.

   Produkt jest pakowany w grube opakowania typu „doypack” posiadające zapięcie strunowe celu zachowania świeżości. Struna pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty Mr.Preppers są zawsze świeże oraz posiadają długie terminy ważności.

Wartości odżywcze

Migdały zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (33,65 g na 100 g). W 100 g znajduje się 33,3 kwasu oleinowego, 0,3 g kwasu heksadekenowego (palmitoleinowy) oraz 0,05 g kwasu ikozenowego (dawniej eikozenowego). Na uwagę zasługuje również duża ilość kwasów omega-6 (10,5 g na 100 g). Migdały są wartościowym źródłem mikro i makroelementów[2].

Wartość odżywcza
Migdały
(100 g)
Wartość energetyczna 2496 kJ (596 kcal)
Białka 20,0 g
Węglowodany 20,5 g
Tłuszcze 52,0 g
Woda 4,5 g

Sztuka kulinarna

W kuchni znajdują zastosowanie głównie migdały słodkie. Nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory. Przed użyciem należy z nich obrać skórkę. Mogą być używane w całości, bądź pokruszone. Najlepiej używać je na surowo; po obróbce termicznej zachowują swój smak i kaloryczność, ale tracą witaminy. Nadają się jako dodatek do ciast, wytwarza się z nich marcepan używany m.in. do dekoracji tortów[4], pochodzący z Francji napój zwany orszadą[4] oraz włoski napój alkoholowy amaretto.

Kosmetyka

  • Zawarta w migdałach witamina E jest skutecznym środkiem przeciwzmarszczkowym, ujędrnia skórę i zwiększa jej elastyczność. Z tego też powodu migdały są dodawane do balsamów, kremów oraz mleczek do twarzy i ciała[4].
  • Z migdałów uzyskuje się przez tłoczenie na zimno olejek migdałowy, który zawiera kwas oleinowy i kwas linolowy. Zmiękcza naskórek i tworzy na skórze lipidową warstwę ochronną. Używany jest do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci. U kobiet w ciąży zapobiega rozstępom skóry na brzuchu. Może być używany jako balsam do kąpieli, lub wmasowany w ciało zaraz po kąpieli. Nadaje się również do pielęgnacji skóry niemowląt[4].