Ostrzałka do noży THE EDGE pointSHARP 14-24°

555-001

Nowy produkt

Ten produkt nie występuje już w magazynie

39,90 zł brutto

Opis produktu Ostrzałka do noży THE EDGE pointSHARP 14-24°

The Edge PointSHARP to wymarzona ostrzałka dla każdego posiadacza noża, wyposażona w płynną regulację kąta ostrzenia 14-24° oraz 3 strefy ostrzenia, dzięki którym wyostrzysz i wypolerujesz noże kuchenne, foldery edc, noże myśliwskie oraz wiele narzędzi domowych.

The Edge PointSHARP to doskonałe uzupełnienie każdej kuchni, dzięki któremu w łatwy, szybki i prawidłowy sposób naostrzysz noże, nożyczki i narzędzia z krawędzią tnącą.

Główne zalety:

  • płynna regulacja kąta ostrzenia w zakresie 14 - 24 °,
  • możliwość ostrzenia wielu rodzajów noży,
  • osobna ostrzałka dedykowana do nożyczek,
  • 3 strefy ostrzenia,
  • funkcja ostrzenia wstępnego i polerowania,
  • lekka wytrzymała konstrukcja,
  • łatwość i komfort ostrzenia.

Funkcjonalna konstrukcja

Ostrzałką ma lekką polimerową konstrukcję, szeroki chwyt zapewniający stabilność podczas pracy, antypoślizgową podstawę, moletowane pokrętło do płynnej zmiany kąta ostrzenia oraz 3 zintegrowane ostrzałki typu V.

Płynna regulacja kąta ostrzenia

Najważniejszymi czynnikami wpływającymi na prawidłowość i efektywność ostrzenia, są dobór odpowiedniego kąta oraz jego zachowanie (kontrola) podczas szlifowania.

The Edge AutoSHARP ma prosty system regulacji, który pozwala na zmianę kąta ostrzenia w zależności od typu i przeznaczenia noża. Za pomocą powiększonego pokrętła możemy w płynny sposób regulować kąt w zakresie od 14 do 24°.

Taki zakres pozwala na ostrzenie praktycznie każdego rodzaju noża, począwszy od noży kuchennych do filetowania, noży składanych codziennego użytku, noży myśliwskich, oraz większych noży outdoorowych.

Kąt ostrzenia powinien być zgodny z zalecaniami producenta, może go jednak dostosować do własnych preferencji

Warto pamiętać, że ostrze o większym kącie ostrzenia będzie bardziej wytrzymałe i dłużej zachowa ostrość (kosztem precyzji i agresywności) niż delikatna krawędź o kącie 20°.

Zalecane kąty ostrzenia:

  • 14°- 20° - noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia do precyzyjnego cięcia,
  • 20 - 22° - noże edc, scyzoryki,
  • 22 - 24° - duże foldery edc, noże myśliwskie, outdoorowe, noże taktyczne, noże survivalowe.

Strefy ostrzenia

The Edge PointSHARP ma 3 strefy ostrzące, dzięki którym możemy szybko wyostrzyć i wypolerować noże składane, noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia outdoorowe, a także domowe nożyczki, których ostrzenie bywa zazwyczaj kłopotliwe.

Powierzchnie ostrzące:

  • ostrzałka V coarse z węglika wolframu, do ostrzenia mocno stępionej krawędzi,
  • ostrzałka V fine ceramiczna do szybkiego podostrzania i finalnego polerowania,
  • jednostronna ostrzałka ceramiczna do ostrzenia nożyczek.

Ostrzenie wstępne i polerowania odbywa się w sposób klasyczny tj. po umieszczeniu ostrza w szczelinie ostrzącej, jednolitym i precyzyjnym ruchem przeciągamy krawędź tnącą od nasady po czubek. Proces powtarzamy do momentu uzyskania satysfakcjonującej nas ostrości.

DANE TECHNICZNE:

Co chcesz naostrzyć?
scyzoryk ,
maczeta ,
nóż stalowy ,
nóż ,
nożyczki ,
tasak
Kąt pochylenia noża [°]
14
Typ ostrza
gładki
Typ ostrzałki
typu V
Typ ostrzenia
szybkie podostrzenie
Materiał ścierny
ceramika (syntetyk) ,
węglik wolframu
Długość całkowita [mm]
265
Masa [g]
198
Szerokość [mm]
45
Wysokość całkowita [mm]
70
Producent
The Edge, Polska
EAN
5906660005728
Symbol dostawcy
RM023

Opinie o produkcie (0)

Klienci którzy oglądali ten produkt, kupili również

Dziki poleca

Ostatnio oglądane

  • brak produktów w tym momencie