Soczewica czarna Zobacz większe

Soczewica czarna

Nowy produkt

Ten produkt nie występuje już w magazynie

14,00 zł brutto

Opis produktu Soczewica czarna

Soczewica czarna  1 kg

Soczewica czarna ma nieco twardsze ziarenka i nie rozgotowuje się jak ta tradycyjna i pomarańczowa soczewica.

Ma wiele wartości odżywczych, a przy tym mało kalorii.

100 gramowa porcja ugotowanej soczewicy ma tylko 116 kalorii. W dodatku jest bardzo zdrowa.

Powinny ją jeść osoby, które mają problem z cholesterolem.

Obniża poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu, dbając o czyste tętnice.

Soczewica zmniejsza też ryzyko chorób serca. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego i magnezu, które

przyczyniają się do zdrowia serca.

Kwas foliowy obniża poziom homocysteiny, a magnez poprawia przepływ krwi, tlenu i składników odżywczych.

Stabilizuje poziom cukru we krwi, a nierozpuszczalny błonnik pomaga zapobiegać zaparciom i innym zaburzeniom trawiennym jak zespół jelita drażliwego i uchyłkowatości jelit.

Zawiera bardzo dobrej jakości białko, aż  26 % kalorii w soczewicy pochodzi z białka, co czyni je wspaniałym źródłem białka dla wegetarian i wegan.

To jedna z ciekawszych odmian soczewicy. Nazwa Beluga nawiązuje do kawioru, do którego soczewica czarna jest bardzo podobna.

Soczewica jest niezwykle pożywna i smaczna.

Doskonale nadaje się jako dodatek do:

  • zup,
  • dań jednogarnkowych
  • oraz pikantnych przekąsek.

Dobrze komponuje się z sałatkami oraz daniami z warzyw.

Jak należy gotować soczewicę?

Soczewicę wypłukać na sicie, wlać do garnka z grubym dnem szklankę wody i dodać soczewicę.

Zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować około 20 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana.

Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek.

Dobrze komponuje się z sałatkami oraz daniami z warzyw

Opinie o produkcie (0)

Klienci którzy oglądali ten produkt, kupili również

Dziki poleca

Ostatnio oglądane

  • brak produktów w tym momencie