Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Nowy produkt
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Soczewica zielona 1kg
Soczewica to roślina szczególnie ceniona na Bliskim Wschodzie. Była uprawiana tam już ponad 4 tysiące lat temu. Była jednym z głównych źródeł pożywienia dla ludzi w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji i jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Jest skarbnicą wielu dobroczynnych składników dla ludzkiego organizmu.
Soczewica zalicza się do roślin strączkowych , posiada niski indeks glikemiczny, jest źródłem naturalnego błonnika, witamin z grupy B, łatwo przyswajalnego białka. Po soczewicę sięgać mogą również osoby będące na diecie wegetariańskiej.
Zielona soczewica jest może być moczona przed ugotowaniem, jednak nie zbyt długo to jest około 30 minut. Można ją również opłukać na sitku i od razu gotować. Gotujemy pod przykryciem około 25 minut. W połowie gotowania można odrobinę posolić.
Mieszanka do wypieku chleba żytniego ze skiełkowanym ziarnem żyta na naturalnym zakwasie 630g
Mieszanka do wypieku bagietki francuskiej na zakwasie 540g